Goede online teksten schrijven

Goede online teksten schrijven

Goede online teksten schrijven is ontzettend belangrijk, want een online lezer is een ongeduldige lezer. Onderzoek naar online leesgedrag laat zien dat de meeste bezoekers van een website content vooral scannen en niet uitgebreid lezen.

Onderzoek naar online leesgedrag

Natuurlijk wil je dat bezoekers van je website al je teksten lezen. Je hebt er veel tijd aan besteed om de diensten en werkzaamheden van je bedrijf zo goed mogelijk te beschrijven. De praktijk laat alleen zien dat de gemiddelde bezoeker teksten op een website vooral scant. Ze zijn immers op zoek naar iets, een bepaald product of een oplossing voor een probleem dat ze hebben.

Bezoekers van een website gaan dus doorgaans niet uitgebreid zitten lezen wat je allemaal te vertellen hebt. Ze kijken vluchtig naar een website pagina en zoeken een makkelijk overzicht van wat de pagina te bieden heeft.

De kunst van het weglaten

In een boek of tijdschrift kan een lezer een mooie zin of goed gekozen woord waarderen. Maar als het om de tekst op een website gaat, moet het vooral overzichtelijk en behapbaar zijn. Het heeft dus weinig zin om urenlang te gaan zitten zwoegen op prachtige volzinnen. De kans is namelijk behoorlijk groot dat geen mens het leest.

Goede online teksten schrijven houdt dus vooral in dat je goed moet zijn in de kunst van het weglaten. Vertel alleen de kern van je verhaal en niet meer dan dat. En biedt dat vervolgens zo scanbaar mogelijk aan. Een hilarisch voorbeeld van tot de kern van een verhaal komen is in dit korte filmpje van omroep Maxim te zien.

Goede online teksten schrijven

Bedenk voordat je een tekst voor je website gaat schrijven, wat bezoekers van jouw website zouden willen weten. Willen ze weten welke diensten jouw bedrijf te bieden heeft? Of zijn ze op zoek naar een oplossing voor een veelvoorkomend probleem in jouw branche? Dit is de kern van je verhaal.

Biedt de kern van je verhaal vervolgens overzichtelijk aan met:

  • Een duidelijke titel
  • Tussenkopjes boven korte alinea’s
  • Opsommingen

Hulp nodig?

Niets is moeilijker dan je eigen verhaal inkorten. Je vertelt over je werk of je bedrijf en jijzelf vindt alles even belangrijk. Ik help je daarom graag met goede online teksten schrijven. Ik kan er zelfs voor zorgen dat deze teksten ook nog eens goed scoren in de zoekresultaten van Google.

Neem contact met me op, dan drinken we samen een kop koffie en bespreken we de mogelijkheden.

Liselore Verschuren

SEO copywriter, tekstschrijver en blogger. Dol op reizen, lezen, eten en hoge hakken. Getrouwd en moeder van een zoon.