Wat is SEO copywriting?

Wat is SEO copywriting nou eigenlijk

SEO copywriting is een competentie waar steeds meer tekstschrijvers mee adverteren. Maar wat is SEO copywriting nu eigenlijk? Ik geef je een korte uitleg.

Wat is SEO copywriting nou eigenlijk?

SEO copywriting houdt in dat je online teksten schrijft die goed in de Google zoekresultaten scoren en die tegelijkertijd bezoekers geeft wat ze zoeken. Mensen op het internet zijn namelijk altijd wel op zoek naar iets. Ze zoeken vermaak in de vorm van artikelen over actualiteiten of de nieuwste ontwikkelingen. Ze zoeken een product, zoals een donkerbruine handtas van kalfsleer. Of ze zoeken het antwoord op een vraag. Bijvoorbeeld: een slotenmaker met 24 uurs service in Eindhoven.

De slotenmakers die duidelijk en op de juiste manier de termen ‘Slotenmaker – 24 uurs service – Eindhoven’ in hun website hebben verwerkt, zullen als eerste door Google in de zoekresultaten worden getoond. Dergelijke termen heten keywords.

Wat is het belang van keywords?

Keywords plaats je in je titel, tussenkopjes èn in je platte tekst. Deze keywords gebruikt Google vervolgens om te begrijpen waar je tekst over gaat. Google is namelijk meer dan een zoekmachine. Google ziet zichzelf vooral als een antwoordmachine. Ze willen hun bezoekers vooral goede antwoorden op hun vragen bieden. Door met SEO copywriting Google duidelijk te maken wat jouw tekst inhoudt, kan Google beoordelen of dat een goed antwoord op de vraag is.

Wil je dus meer bezoekers op je website, bedenk dan welke vragen jouw doelgroep zou kunnen hebben. Ben je slotenmaker en kun je 24 uur per dag mensen helpen die zich buiten hun huis hebben gesloten? Zorg dat dit dan voor Google duidelijk wordt. Zorg dat die mensen die midden in de nacht voor hun dichte deur op hun telefoon naar hulp zoeken op jouw website uitkomen.

Wat is er van belang naast die keywords?

Nu kun je heel je tekst volproppen met keywords, maar dat zal weinig effect hebben. Het is namelijk niet alleen de bedoeling dat Google jouw tekst hoog in de zoekresultaten toont, bezoekers moeten de tekst ook lezen. En contact met je opnemen. Het is dus niet alleen belangrijk om de goede keywords op je juiste plaats te gebruiken, de tekst moet ook prettig leesbaar zijn en je bezoekers overtuigen dat jij het beste antwoord op hun vraag biedt.

Je schrijft feitelijk voor mens en machine, en dat kan af en toe een flinke uitdaging zijn. Kun je hulp gebruiken bij het schrijven van teksten voor jouw website? Ik help je graag. Dat kan door teksten te (her) schrijven, of door het geven van een workshop. Neem contact met me op, dan bespreken we de mogelijkheden.

Liselore Verschuren

SEO copywriter, tekstschrijver en blogger. Dol op reizen, lezen, eten en hoge hakken. Getrouwd en moeder van een zoon.