Het Google weerbericht

Het Google Weerbericht

Google is continue bezig met het aanpassen van algoritmes om nog betere zoekresultaten te kunnen tonen. Wat ze aanpassen is geheim, maar met het Google weerbericht kunnen we wel zien of er iets gaande is.

Het Google algoritme

Het Google algoritme is een ingewikkelde wiskundige formule die de volgorde van websites op de zoekresultatenpagina bepaalt. Hoe dat algoritme precies in elkaar zit en hoe het werkt, is een groot geheim. Google laat wel af en toe richtlijnen voor SEO doeleinden los.

Grote updates van het Google algoritme zoals Google Panda en Google Penguin worden altijd breed uitgemeten in de media. Maar feit is dat Google bijna dagelijks aanpassingen aan het algoritme maakt. En die aanpassingen kunnen ook van invloed zijn op de positie van jouw website in de zoekresultaten.

Het Google weerbericht

Moz houdt dagelijks met een Google weerbericht bij hoe groot de impact van de aanpassingen aan het Google algoritme zijn. Als Moz op mozcast.com laat zien dat het een zonnige dag is, dan zijn er geen spannende wijzigingen geweest. Hoe slechter het weer op het Google weerbericht is, hoe meer impact de aanpassingen in het algoritme hebben.

Laat het nu dus zo zijn dat het weerbericht van Google op mozcast.com al meer dan een week op zwaar onweer staat. Er zijn dus al een tijdje grote wijzigingen in het algoritme gaande.

Welke wijzigingen zijn er gaande?

Uiteraard gaat Google niet vertellen wat ze allemaal aan het wijzigen zijn. Moz ziet dat bij de tien populairste keywords uit hun 1000 gekozen keywords de positie in de zoekresultaten wijzigt. Hoe groot de wijzigingen in de posities van die tien keywords zijn, bepaalt hoe het Google weerbericht eruit ziet.

Het is onmogelijk om te weten welke wijzigingen Google aan het doorvoeren is en hoe je hier op kunt anticiperen. Het beste is om zelf op basis van jouw belangrijkste keywords de positie van je website in de zoekresultaten te monitoren. Verder kun je op de hoogte blijven door het blog van Moz bij te houden.

Kun je hulp gebruiken bij het interpreteren van een dalende positie van jouw website in de zoekresultaten? Neem dan contact met me op, ik help je graag.

Liselore Verschuren

SEO copywriter, tekstschrijver en blogger. Dol op reizen, lezen, eten en hoge hakken. Getrouwd en moeder van een zoon.