Het gevecht om de groene Yoast bolletjes

Het gevecht om de groene Yoast bolletjes

Als je een WordPress website hebt, is de kans groot dat je ook de Yoast plug-in gebruikt. Deze gratis tool vertelt je door middel van bolletjes hoe de SEO van jouw tekst ervoor staat. Wat vaak uitmondt in een gevecht om groene Yoast bolletjes.

Mijn haat-liefdeverhouding met Yoast

Tenminste, bij mij wordt het vaak een gevecht om de groene Yoast bolletjes. Ik ben namelijk een dwangneuroot en ik kan het niet uitstaan als niet al mijn bolletjes op groen staan. Nu ben ik een SEO specialist en heb ik die Yoast plug-in niet nodig om mij te vertellen dat de SEO van mijn tekst uitstekend is. Want dat is het altijd. Maar dat wil niet zeggen dat ik van Yoast in alle gevallen een vlag en wimpel krijg.

Vaak genoeg heb ik op het punt gestaan om de plug-in gewoon van mijn website af te gooien. En om hem op de websites van mijn klanten gewoon te negeren. Maar ook voor een SEO specialist is het handig om te controleren of je niets bent vergeten. Of om de meta-omschrijving te bepalen. Kortom, Yoast en ik hebben een haat-liefdeverhouding.

De altijd onduidelijke ‘Flesch Reading Ease-test’

Nu zegt Yoast zelf dat niet alle bolletjes groen hoeven te zijn om een goede SEO tekst te publiceren. Het zijn meer richtlijnen. Maar een beetje dwangmatig persoon als ikzelf kan daar dus heel slecht tegen. En daarin schuilt ook meteen het gevaar van het gevecht om de groene Yoast bolletjes.

Want er zijn dus mensen die net zo lang hun tekst aanpassen tot echt alle bolletjes op groen staan. En dat heeft meestal niet het beste resultaat. Het beste kun je eerst je tekst in een tekstverwerker als Word of Notepad schrijven, en dan vervolgens in een blogartikel plakken.

Als Yoast dan bijvoorbeeld aangeeft dat je drie keer een zin met hetzelfde woord begint, of dat je bent vergeten om het keyword ook in een tussenkopje te gebruiken, is dat handig. Maar als je je volledige tekst gaat herschrijven om maar aan de altijd onduidelijke ‘Flesch Reading Ease-test’ te voldoen, ben je waarschijnlijk een prima tekst om zeep aan het helpen.

Te weinig overgangswoorden

Het is vooral de leesbaarheid controle van Yoast die me met regelmaat dwars zit. Als je namelijk meerdere opsommingen in een relatief korte tekst gebruikt (minder dan 450 woorden), zal Yoast al snel roepen dat je te weinig overgangswoorden gebruikt. En als je geen afbeeldingen of externe links gebruikt, gaat de SEO controle ook straffen met oranje bolletjes.

En dat terwijl die gemene bolletjes dus helemaal niet willen zeggen dat je geen uitstekende SEO tekst hebt geschreven. Het beste is om de Yoast plug-in op de juiste momenten te negeren en je gezond verstand te gebruiken als het om oranje en rode bolletjes gaat. Hoe moeilijk dat ook mag zijn.

Hoe vaak win jij het gevecht om de groene Yoast bolletjes?

Zit jij nu met regelmaat naar verkeerd gekleurde Yoast bolletjes te staren en twijfel je welke je serieus moet nemen en welke niet? Neem dan contact met me op. Ik help je graag in jouw strijd om zoveel mogelijk groene Yoast bolletjes.

Liselore Verschuren

SEO copywriter, tekstschrijver en blogger. Dol op reizen, lezen, eten en hoge hakken. Getrouwd en moeder van een zoon.